maandag 22 april 2013

Blauw zomerjurkje

Zo, eindelijk opnieuw begonnen met het zelf maken van een jurkje! Ik had er weer zin in en dan kan het snel gaan. Ik heb natuurlijk aan jullie gedacht met als gevolg dat je hieronder alle stapjes van het proces kan volgen. Van het knippen tot aan het eindresultaat kun je op foto's en uitleg zien hoe ik het jurkje in elkaar heb gestoken. Stap voor stap...

Het patroontje: Burda 4/2013 model 116 maat 36 (met enkele aanpassingen in de pasvorm)
Stof en toebehoren: Stoffenspektakel (geen idee welke winkel)



Begin altijd met het overnemen van het juiste patroon op het radarblad. Inclusief alle steunpunten, lijnen en pijlen die erop getekend staan. Als dit gebeurd is, maak je er een snijpatroon van. Je voegt alle naadwaardes toe die nodig zijn. Dit kun je terug vinden in de werkvolgorde van de burda zelf.


Daarna strijk je de stof en leg je ze op tafel. De mooie kant van de stof ligt altijd binnenin en de twee tegenover elkaar liggende zelfkanten leg je evenwijdig met elkaar of gewoon op elkaar. Je speld het snijpatroon op en alle draadrichtingspijlen liggen evenwijdig met de zelfkant van de stof. Hou rekening met delen die aan de stofvouw moeten liggen.




Als alles is geknipt, ga je steunpunten nemen. in een contrasterend kleur of met rijgdraad ga je door de steunpunten op je patroon en door alle lagen stof.




Je neemt je patroon van de stof en je trekt de lagen stof uit elkaar. Nu knip je de steunpunten simpelweg door, zodat ze in beide delen zichtbaar blijven.




Nu ga je alle verticale randen overlocken ( zijrand, middenrugrand, enz.)

Nu is alle voorbereiding klaar! alles is klaar om gestikt te worden!


 Stap 1: Nepen stikken

Aan de averechter kant van de stof leg ik alle steunpunten op elkaar en ik trek een lijn met krijt op de plaats waar ik moet stikken. Ik stik van boven naar beneden en enkel bovenaan ga ik hechten. Onderaan stik ik gewoon door zonder stof.


Ik zorg dat er een draadje hangt van ongveer 10cm lang zodat ik voldoende heb om zelf een knoopje te leggen tegen de stof. Als je zou hechten ontstaat er een te grote dikte waardoor het effect niet mooi zal zijn.


 Stap 2: plooien
Aan de hand van de steunpunten op je stof en de lijnen op je patroon kun je makkelijk zien in welke richting je de plooien moet leggen. bovenaan stik je die vast op 1 cm van de rand van de stof.


Stap 3: Deelnaden Stikken

Ik leg je zijkant van het voorste op het middelste deel van het voorste met de mooie kanten op elkaar en speld die vast. Dan stik ik met hechtingen de deelnaad helemaal vast op mijn naadwaarde. In dit geval 1,5 cm.  Ik draai alles mooi op en strijk de naad helemaal open. Dit doe ik voor het voorste en de rug.


Stap 4: Beleg aanstikken


De belegdelen leg ik op het juiste deel (voorste en rug) met de mooie kanten op elkaar. Ik speld ze vast en stik de halsuitsnijding vast en de armuitsnijding. Dan geef ik in de ronde naden enkele knipjes zodat alles goed kan omgedraaid worden. Vooral vooraan in het puntje geef ik een knip.


Daarna draai ik alles om en strijk ik het mooi plat. Zoals op de foto hierboven geef ik op 1mm van de rand een stiksel. dit noemen ze 'doorstikken van de naad '. Dit doe ik langs de halsuitsnijding en de armuitsnijding.



Stap 5: Schoudernaden stikken en naaien


Ik leg het voorste en de rug met de mooie kanten op elkaar en ga de schoudernaden aan elkaar stikken.
als ik dit omdraai zie ik wat op de eerste foto te zien is. Ik steek de naden onder de stof en ga dan het gaatje met de hand dichtnaaien. Dat zijn de schoudernaden van het beleg dat je dichtnaait.



Nu heb je dit resultaat. Het bovenlijfje is gemaakt. Enkel de zijnaden moeten nog dicht maar dit zie je later.


Stap 6: split in rug


De middenrug naad word nu dichtgestikt (mooie kanten op elkaar) tot aan het steunpunt waar de split begint.  Dit moet zeer nauwkeurig worden gestikt.


Er bestaan vele manieren om een bepaald iets te bekomen. Kijk zeker in de burda welke manier hier wordt gebruikt. Ik kleef hier een stukje vliesline op de plaats waar ik inknip, om het scheuren te voorkomen.  En je ziet ook dat de linker splitonderslag helemaal omgestreken is en de rechter splitonderslag niet helemaal.



Nu  trek ik een lijntje waar het stiksel komt en ik stik de split vervolgens goed vast.



Stap 7: rokdelen aan elkaar stikken


Mooie kant op mooie kant leg ik de voorste van de rokdelen op de rug van de rokdelen en speld ze vast. Deze worden nu gestikt op de juiste naadwaarden. Hier :  1,5cm.



Stap 8: rok aan bovenlijfje


Het bovenlijfje leg je nu met de mooie kan op de mooie kant van de rokdelen. Speld op en stik op je naadwaarde. Deze naad strijk je mooi open om vervolgens terug naar boven te leggen. aan de goede kant ga je da naar 'doorstikken' (zie vorige) op 1mm vanaf de naad.


Dit is nu het tussenresultaat. Het begint toch al te lijken op een leuk jurkje! ^^


Stap 9 : Blinde rits instikken

Je strijkt eerst op de plaats waar de blinde rits komt de juiste hoeveelheid naardwaarde naar binnen. Dit is een vouw die we zullen nodig hebben bij het instikken van de rits.



 Hier rijg je nu de beide ritslintjes vast aan de naad. de tandjes van de rits komen net tegen de ingestreken vouw te liggen. Controleer vervolgens of je de rits juist hebt ingeregen vooraleer je hem instikt. Je weet maar nooit :-)



Met een speciaal blinde rits persvoetje ga je de rits instikken. Je laat de tandjes van de rits door het juiste gleufje glijden van het persvoetje. Boven en onderaan hechten.


Daarna ga je de rest van de naad eronder dichtstikken. Dit doe je best met een ritsvoetje. Je begint waar je bij de vorige stap geëindigd bent.

Het ritslint stik je nu vast op de naad. Dit doe je op 1mm vanaf het ritslint.


Stap 10: beleg afwerken
Het beleg van de rits kan je op verschillende manieren afwerken. Ik koos ervoor om deze met de hand dicht te naaien.

Stap 11: zoom 
Tot slot ga je de onderste boord van het jurkje inzomen. Ik heb hier 4cm naadwaarde en ga dus een dubbele afwerken hebben. ik strijk 1cm evenwijdig in en vervolgend 3cm. ik speld vast en stik op een mm van de bovenste boorde van de zoom. Zorg er wel voor dat je mooie hoekjes maakt aan de split achteraan.


Eindresultaat! 




Ziezo! Een mooi zomers jurkje die ik veel kan aandoen. Alé, dat hopen we toch ^^ 
Laat het zonnetje maar komen! 



3 opmerkingen:

  1. Leuk kleedje! En doe je het aan voor één van de laatste lessen?
    Goed uitgelegd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als het weer het toelaat doe ik het zeker aan. Misschien even op zoek gaan naar een truitje om erop te dragen misschien. Hoewel het in de klas toch altijd warm is ;)

    BeantwoordenVerwijderen